Traseele voievodului Ștefan cel Mare în Țara de Sus a Moldovei (România)

proiect finanțat de Ministerul pentru Românii de Pretudindeni, în cadrul Programului Cultură – ”Constantin Brâncuși”

Urmare a cooperării  între județul Suceava și cele 3 unități administrativ-teritoriale din Ucraina (regiunea Cernăuți) și din Republica-Moldova (raionul Soroca și orașul Cricova) s-a identificat nevoia de implementare a unor proiecte culturale, care să vizeze promovarea istoriei noastre comune, în special în rândul tinerilor. Aceasta este o solicitare constantă pe care ne-au adresat-o colaboratorii noștri din Bucovina de Nord și Basarabia.

Astfel, am identificat o oportunitate de realizare, în cadrul Festivalului Ștefanian, care urmează a se realiza, la Suceava, în a doua jumătate a lunii iunie, o acțiune suplimentară destinată unui grup de 30 de elevi din Cernăuți, Soroca și Cricova, care să vizeze promovarea personalității voievodului Ștefan cel Mare, care este deosebit de important, sub aspectul faptelor sale, tuturor comunităților românești, atât din Bucovina, cât și din Basarabia.

Voievodul Moldovei Ștefan cel Mare a adus stabilitate si prosperitate, într-o epocă plină de conflicte și nesiguranță. Acesta a devenit un simbol al luptei pentru păstrarea independenței unei țări mici, cum era principatul Moldovei în sec. XV, aducând prestigiu și faimă.

Considerat apărătorul creștinătății, imaginea voievodului este asociată cu aceea a unui sfânt, canonizat de Biserica Ortodoxă Română în anul 2004, când s-au comemorat cinci sute de ani de la trecerea sa în neființă.

Prin intermediul proiectului „Traseele voievodului Ștefan cel Mare în Țara de Sus a Moldovei (România)” se urmărește organizarea unor ateliere de cunoaștere a istoriei și culturii românești pentru 30 de elevi de gimnaziu și 6 profesori însoțitori din regiunea Cernăuți, raionul Soroca și orașul Cricova și a unor vizite la obiective istorice, care au legătură cu marele voievod Ștefan cel Mare. Elevilor și profesorilor însoțitori din Cernăuți, Soroca și Cricova li se vor înmâna premii, care vor consta în diverse materiale cu referire la personalitatea marelui voievod, acțiunea urmând a se desfășura în perioada 29-30 iunie 2019, în perioada Festivalului Ștefanian.

Copyright © Consiliul Județean Suceava - Toate drepturile rezervate

Acest site respectă și aplică noua politică de protecție a datelor cu caracter personal și modificările propuse de Regulamentul (UE) 2016/679.