Serviciul Public Salvamont Suceava acţionează în Obcina Mare, Obcina Feredeului, Obcina Mestecănişului, Obcina Voroneţului, Munţii Suhard, partea aferentă judeţului Suceava a Munţilor Călimani, Munţii Stânişoarei, masivul Rarău, versantul estic al masivului Giumalău, pe pârtiile de la Cârlibaba, deci în aproximativ 90% din zona montană a judeţului.

După cum reiese din harta dispunerii în teritoriu a echipelor Salvamont, suprafaţa în care activează Serviciul Public Salvamont Suceava cuprinde întreg teritoriul judeţului, cu excepţia zonelor administrative Vatra Dornei, Gura Humorului şi Dorna Arini. În ultimele două arii menţionate, Serviciul Public Salvamont Suceava colaborează cu formaţiile existente şi cu formaţiile de jandarmi montani din tot judeţul. Este de menţionat faptul că zona montană a judeţului Suceava nu se rezumă doar la masivul Rarău şi Ţara Dornelor.

Activitatea Serviciului Public Salvamont Suceava se desfăşoară cu preponderenţă în masivul Rarău, cel mai important obiectiv în turismul montan al judeţului, întrucât acesta prezintă trei căi de acces rutier şi oferă posibilităţi foarte diverse pentru practicarea unei mari varietăţi de sporturi şi a altor tipuri de activităţi turistice pe trasee de cicloturism, trekking, turism ecvestru, turism pastoral, domenii de activitate speologică, tabere organizate de ONG-uri şi diverse asociaţii, trasee de schi touring, freeride, offroad, căţărare pe gheaţă, alpinism şi escaladă sportivă, parapantă. În masivul Rarău există trei obiective religioase frecventate de turişti de toate categoriile de vârstă, din toate mediile sociale, majoritatea neechipaţi corespunzător, care de foarte multe ori au generat incidente ce au necesitat intervenţii în condiţii din cele mai dificile.

Fluxul de turişti este mare, în sezonul de vară ajungându-se la aproximativ 1000 de persoane pe week-end , înnoptările în aer liber, în continuă creştere, ajungând la 40 de corturi pe noapte.

Traseele de trekking prezintă pasaje dificile din cauza terenului accidentat, stâncos şi necesită o patrulare intensă de prevenire pentru că sunt frecventate de un număr mare de turişti de toate vârstele.

Aici, Alpin Club Nordica Suceava organizează anual şcoli de alpinism şi escaladă, UM Roşu desfăşoară în fiecare vară, timp de două săptămâni, activităţi specifice vânătorilor de munte, Universitatea A. I. Cuza Iaşi susţine practica studenţilor Facultăţii de Geografie pe tot parcursul anului.

În masivul Rarău se desfăşoară o serie de concursuri din domenii diferite, Serviciul Public Salvamont Suceava oferind asistenţă şi sprijinind organizarea acestora. Astfel, în fiecare an are loc concursul internaţional de radio amatori, Serviciul Public Salvamont Suceava se implică în concursurile de mountain bike, schi, orientare turistică şi este iniţiatorul şi organizatorul concursului internaţional de escaladă sportivă Rarău Climbig Open, a cărui a şasea ediţie a avut loc în anul 2010. Prin acest eveniment s-a reuşit amenajarea a peste 130 de trasee, echipate la cele mai înalte standarde internaţionale, cu materiale de cea mai bună calitate. Participanţii au fost în număr foarte mare, printre ei numărându-se sportivi de top din România şi străinătate. Evenimentul a fost mediatizat, realizându-se prin aceasta o promovare a zonei (conform anexei nr. 1).

În anul 2011, la prima ediţie a maratonului de MTB Nordul Moldovei de la Botoşani, formaţia Serviciului Public Salvamont Suceava a fost solicitată şi a oferit asistenţă de specialitate , contribuind la bunul mers al concursului.

Activităţile în care Serviciul Public Salvamont Suceava a fost o parte activă sunt incluse în atribuţiile de serviciu ale salvatorilor montani, dar o mare parte nu se înscriu în fişa postului. Colectivul bine închegat, bine pregătit şi cu experienţă în diverse domenii de activitate outdoor (conform anexei 2) şi-a arătat devotamentul şi pasiunea implicându-se fără pretenţii financiare şi din spirit de echipă în acţiunile extra curriculare.

Serviciul Public Salvamont Suceava a marcat şi întreţinut un număr de 14 trasee omologate, a realizat şi distribuit gratuit în toată ţara, la concursurile de escaladă şi nu numai, un topo al traseelor de alpinism şi escaladă din Rarău (conform anexei 3) şi a contribuit la editarea ghidului internaţional de escaladă coordonat de Gerald Krug, Dimension Vertical.

Şeful Serviciului Public Salvamont Suceava , Raia Voicu, a editat o hartă a zonei şi a omologat traseele montane.

Serviciul Public Salvamont Suceava a participat, din anul 2000, la concursurile ANSMR, situându-se de fiecare dată, pe o poziţie bună în clasamente. În anul 2009, când a avut loc ultima ediţie a acestei competiţii, la Vatra Dornei, echipa a obţinut locul I.

Prin competenţa managerială a şefului de echipă , ales de membrii acesteia, ing. raia Voicu, resursele materiale sunt omologate şi bine gestionate. Acestea constau în

-         autoturism , ATV echipat pentru toate anotimpurile

-         truse medicale individuale omologate

-         echipament individual complet pentru toate sezoanele şi activităţile desfăşurate

-         echipament pentru întreţinerea traseelor de toate tipurile

-         două tărgi de transport victime pe teren accidentat şi o targă tip Akja pentru transport pe pârtie

La toate acestea se adaugă echipamentul de care dispun colaboratorii din echipele Dorna Arini, Gura Humorului şi Jandarmeria montană (echipament omologat şi mijloace de transport).

         Echipa Serviciului Public Salvamont Suceava este o formaţie bine închegată, omogenă, compusă din oameni foarte bine pregătiţi, dedicaţi meseriei lor, toţi sunt atestaţi şi reatestaţi. Deoarece se are în vedere punerea la curent cu tot ce este nou, în conformitate cu noua lege a turismului, fiind necesare cursuri speciale pentru şefi de echipă, Raia Voicu absolvit aceste cursuri organizare de ANSMR iar alţi doi membri ai echipei urmează să le finalizeze în vara anului 2011. Datorită calităţilor şi cunoştinţelor deosebite, aceştia au fost propuşi pentru cursuri de instructori de salvatori montani la nivel naţional.

         Atât membrii echipei cât şi colaboratorii, majoritatea atestaţi, sunt oameni cu experienţă în activităţi outdoor, cu rezultate remarcabile.

Membri:

1.Raia Voicu - şef serviciu. Cursuri de atestare, reatestare şi şef de echipă. De profesie inginer geolog, salvator montan din anul 1997. şi şef serviciudin anul 2000. Experienţă în mountain bike, alpinism, escaladă şi schi. Ascensiuni în munţii din România şi în Munţii Alpi, pe vârfuri de peste 4500m.

2.Durnac Nicolae - Cursuri de atestare, reatestare şi şef de echipă (în curs de finalizare), cursuri de ghid turistic şi radio amatori. Instructor de escaladă, alpinism, schi. Participări cu rezultate notabile la concursuri de schi, mountain bike şi escaladă şi ascensiuni în munţii din România şi în Munţii Alpi, pe vârfuri de peste 4500m.

3.Crefelean Ionuţ - Cursuri de atestare, reatestare şi şef de echipă (în curs de finalizare) şi curs de radio amatori. Instructor de mountain bike, schi. Participări cu rezultate notabile la concursuri de schi, mountain bike şi ascensiuni în munţii din România .

4.Sava Cornel - Cursuri de atestare, reatestare, paraşutism, cadru medical, ascensiuni în munţii din România. Experienţă în mountain bike, alpinism, schi şi rafting.

5.Bulichi Constantin - Cursuri de atestare, reatestare, paraşutism, ascensiuni în munţii din România Cursuri de atestare, reatestare, paraşutism, cadru medical, ascensiuni în munţii din România. Experienţă în mountain bike, alpinism, schi şi rafting. Experienţă în mountain bike, alpinism, schi şi rafting.

6.Bersan Sergiu- cadru militar vânători de munte. Cursuri de atestare, reatestare, ascensiuni în munţii din România şi în Munţii Alpi, pe vârfuri de peste 4500m. Experienţă în mountain bike, alpinism, schi.

7.Pintilei Daniel - cadru militar. Cursuri de atestare, reatestare, ascensiuni în munţii din România. Experienţă în mountain bike, alpinism, schi.

Aspiranţi

1.Durnac Loredana - Cursuri de atestare. Participări cu rezultate notabile la concursuri de mountain bike şi escaladă şi ascensiuni în munţii din România şi în Munţii Alpi, pe vârfuri de peste 4500m. Experienţă în mountain bike, alpinism, schi.

2.Cicu Gabriel - Cursuri de atestare. Participări cu rezultate notabile la concursuri de mountain bike şi escaladă şi ascensiuni în munţii din România şi în Munţii Alpi, pe vârfuri de peste 4500m. Experienţă în mountain bike, alpinism, schi.

3.Bulichi Mariana – cadru medical. Şcoală salvamont. Experienţă în mountain bike, alpinism, schi. Ascensiuni în munţii din România.

4.Soroceanu Costin - Şcoală salvamont iarnă. Experienţă în mountain bike, alpinism, schi. Ghid turistic şi montan. Ascensiuni în munţii din România.

5.Damian Vlad – experienţă în mountain bike, schi, alpinism. Ascensiuni în munţii din România şi în Munţii Alpi, pe vârfuri de peste 4500m.Concursuri de escaladă cu rezultate notabile.

6.Isopescu Cătălin - experienţă în mountain bike, schi. Concursuri de mountain bike si schi cu rezultate notabile.

7.Bodnar Ionuţ - experienţă în mountain bike, schi. Concursuri de mountain bike şi schi cu rezultate notabile.

8.Popescu Bogdan - experienţă în mountain bike, schi şi escaladă. Concursuri de mountain bike şi escaladă cu rezultate notabile.

9.Crefelean Sorin - experienţă în mountain bike, alpinism. Ascensiuni în munţii din România. Concursuri de mountain bike cu rezultate notabile.

10.Răescu Adrian – meteorolog la staţia Rarău. Experienţă în mountain bike, schi, alpinism. Ascensiuni în munţii din România.

 Colaboratori

1.Salvamont Dorna Arini – 5 membri, dintre care 3 atestaţi.

2.Salvamont Bucovina – 6 membri, dintre care 4 atestaţi.

3.Jandarmeria Montana

Copyright (c) 2013-2018 Consiliul Județean Suceava - Toate drepturile rezervate

Acest site respectă și aplică noua politică de protecție a datelor cu caracter personal și modificările propuse de Regulamentul (UE) 2016/679.
Vezi detalii Ok